Wandelen in Ierland – wandelen door County Donegal in weer en wind

Ierland

Als je van de natuur en onontgonnen landschappen houdt, weerscenario’s niet schuwt en graag eenzame wandelpaden bewandelt, moet je een kaart van Ierland openen en County Donegal bestuderen. Het noordelijkste graafschap van het land neemt je mee naar de ruige, kale bergwereld van de Bluestack Mountains, door moerassige onbegaanbare hoogveen, naar steppe-achtige riviervlaktes en naar een dramatisch ruige Atlantische kust met fjorden, steile kliffen en brede zandstranden.

Als je ook van wandelen over weelderige, groene weiden houdt en van dierenballen wol kunt genieten, moet je je rugzak pakken en zo snel mogelijk naar het eiland reizen. Maar hoe verken je een regio als Donegal, die nog bijna onontdekt is door toeristen? Ik kan je een tip geven die ik zelf heb uitgeprobeerd – te voet, stap voor stap!

Een perfecte manier om op deze manier het land en de mensen te leren kennen, hebben we kunnen ervaren in het aanbod van een place-to-place wandeltocht. Wiking Reisen biedt allround zorgeloze arrangementen met reeds uitgewerkte tochtensuggesties en het boeken van geschikte accommodatie langs de wandelroute. Nog een comfortabele kers op de taart van deze georganiseerde tour – het bagagetransport tussen de overnachtingen en de transfers naar het begin- en eindpunt van de wandeletappes worden vooraf individueel voor ons gepland. Elke reis kan zo stressvrij beginnen!

Het weer en het natuurspektakel Ierland zit dus in de eerste ronde – helaas in de eerste ronde regenbuien!

Wandelen County Donegal – Donegal naar Letterbarra

Routelengte: ca. 21 km

Eén van de allermoiste routes in dit prachtige land.

Het kleine stadje Donegal is het startpunt van onze 8-daagse wandeltocht en het toeristische centrum van de regio. De reis met de intercitybus vanuit Dublin eindigt hier en de levendige stad verwelkomt ons met zijn kleurrijke selectie van typisch Ierse restaurants, bars en pubs. De eerste pint Guinness, de Ierse nationale drank, is binnen handbereik!

De naam van de marktplaats “Dún na nGall” met zijn “stenen” kasteel verwijst in de geschiedenis naar een voormalig bolwerk van de Vikingen. Als het geen toeval is dat dit is waar onze Viking-wandeltocht begint!

Vanuit Donegal voert de eerste wandeletappe aanvankelijk door licht heuvelachtig terrein landinwaarts naar Lough Eske Lake en langs het statige kasteel met dezelfde naam. Al tijdens de eerste kilometers wordt duidelijk wie onze trouwste metgezellen in Ierland zullen zijn – “ballen wol op vier stelten”! In alle maten en in de kleuren zwart of wit!

Overal schapen, lieve Ierse schapen!

Helaas voegt een andere metgezel zich bij hen. De aanvankelijke motregen is nu veranderd in een ongemakkelijke, aanhoudende regen. Het is dan ook duidelijk waarom het bos aan de oever van het meer van Lough Eske, een van de weinige in Ierland, zo’n gevarieerde vegetatie heeft en de oude bomen bedekt zijn met ongelooflijk sappig mos. Het schijnt hier regelmatig te regenen!

Dapper en het weer trotserend, wandelen we de klim op naar het Banagher Saddle, onze toegang tot de kale Bluestack Mountains. Helaas hoeven we op het hoogste punt van de tour niet na te denken over het verre uitzicht en het uitzicht achter laat het meer en het landschap “onder” gaan in de ware zin van het woord. Regenbuien en mistwolken creëren een fascinerende, mystieke sfeer op het pad dat naar beneden gaat in de Eglish River-vallei. Ruwe rotswanden, verlaten huisruïnes en het begin van een moerassig, dor heidegebied tonen ons: eenzaamheid, stilte en afzondering bestaan ​​nog steeds!

Maar het meest onbegaanbare schouwspel van de wandeletappe wacht ons na de volgende oversteek van een hekpaal. Je moet een ongelooflijk onstabiele moerasweide voltooien. Afhankelijk van het weer wordt dit een natte onderneming, waarbij het onvermijdelijk is dat de wandelschoenen keer op keer onbedoeld in een moeras gaan zwemmen.

Blij met mijn complete regenkleding en de bescherming van de waterdichtmakende spray, ben ik blij dat alles redelijk droog is gebleven na dit deel van het parcours. De verwachting van een warme kamer, een warme kop Irish coffee en de trots dat we de uren van continue regen hebben doorstaan, stellen ons in staat om het laatste stuk van de route door een voor de regio typisch turfwinningsgebied te beheersen.

Meer Ierland

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om het mooie Ierland te bekijken, zoals bijvoorbeeld een roadtrip Ierland.

Wandelen in Ierland – wandelen door County Donegal in weer en wind
Schuiven naar boven